dilluns, 30 d’abril del 2012

Cuatro internos en el CIE de Valencia que aseguran ser menores de edad denuncian haber sido maltratados por un agente de la Policía

Valencia, 29 de Abril de 2012

Cuatro internos en el CIE de Valencia que aseguran ser menores de edad denuncian haber sido maltratados por un agente de la Policía Los menores, de origen argelino, llegaron en una patera con diez personas más a costas andaluzas el pasado 8 de abril tras jugarse la vida en una travesía de 20 horas, y están a punto de ser
expulsados. La Campaña por el Cierre de los CIE ha solicitado un habeas corpus para las víctimas de los malos tratos.

Miembros de la Campaña por el Cierre de los Centros de Internamiento para Extranjeros en Valencia han
registrado el testimonio directo de cuatro personas de origen argelino internas en el CIE de Zapadores, que
a pesar de asegurar ser menores de edad permanecen reclusas y narran malos tratos por parte de un agente de la Policía Nacional que custodiaba el centro la noche del 28 de abril. Los internos aseguran que a media noche del pasado sábado y mientras permanecían en sus celdas, dos agentes de la policía entraron a registrar con el pretexto de que olía a humo y que los internos estaban fumando. Salieron sin encontrar
nada pero a los pocos minutos uno de los agentes volvió y arremetió de inmediato contra los cinco ocupantes de la celda (los cuatro menores más un mayor de edad, también llegado en la misma patera). El
agente les golpeó repetidamente con su porra, infligiendo a las cinco víctimas graves contusiones de hasta
15 cm. en la cara, el cuello, el torso y los brazos. El policía les gritaba mientras golpeaba pero las víctimas
del maltrato no entendieron nada, pues no hablan castellano.

dimecres, 25 d’abril del 2012

Comunicat: Vaga de fam de 3 interns al CIE Zona Franca

 [CATALÀ]
(Castellano a continuación)

3 interns del CIE de Zona Franca en vaga de fam denuncien tortures i represàlies per demanar assistència sanitària


La vaga de fam del David Bakradze i els seus dos companys va començar després que aquest patís una situació de maltractament com a represàlia per sol·licitar assistència mèdica per a un company, tal i com es descriu en la denúncia presentada per l'advocat del David. Segons aquesta, David es va oferir com a traductor i va sol·licitar que portessin a un altre intern a l'hospital el dissabte 14 a la tarda, moment en què no hi havia assistència mèdica ni traductor al CIE . Després d'insistir, els agents van accedir a la petició, però un policia es va dirigir al David amençant-lo per haver defensat els drets del seu company i com a represàlia el va tirar al terra i el va arrossegar fins a una cel·la d'aïllament -sense càmeres- on el va agredir a la cara molt violentament.

Al mateix temps que ens arriba aquesta notícia i tenim l'oportunitat de visitar David Bakradze perquè ens expliqui els fets, ens arriba a través de la premsa una altra denúncia de maltractaments al CIE formulada per Sergei Breev. Sergei denúncia que el passat diumenge 22 d'abril va patir una pallissa per part dels agents que custodien el centre que l'ha deixat amb un traumatisme toràcic, una costella trencada i diverses fissures.

Resulta paradigmàtic que  aquesta extrema situació de violència que s'està produint al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca s'hagi donat justament durant la setmana en què la Delegació del Govern va denegar la petició de visita al Síndic de Greuges. Cal recordar que la Delegada del Govern, Llanos de Luna, va respondre al Síndic "No hace falta que vayas, que todo está  bién". La petició d'entrada del Síndic al CIE era per al dia 17 d'abril, quan els tres interns ja es trobaven en vaga de fam a causa de les agressions patides per la policia nacional.

Aquests fets no fan més que corroborar l'opacitat del funcionament d'aquests centres i la manca de transparència i voluntat política en un país democràtic que ha ratificat la Declaració Universal de Drets Humans. En els últims mesos nombroses organitzacions hem denunciat els casos d'algunes de les víctimes d'amenaces, abusos, maltractaments, tortura i, fins i tot, víctimes mortals atribuïbles a la manca d'assistència sanitària i denegació d'auxili, com Idrissa Diallo (mort la matinada del 5 de gener d'aquest any) o Mohammed (mort el 13 de desembre de 2010), ambdós al CIE de Zona Franca. A aquestes veus, s'hi han sumat fins i tot, el Síndic de Greuges, el Defensor del Pueblo i el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de l'ONU que han hagut de pronunciar-se denunciant l'opacitat d'aquestes veritables presons per a persones que sense haver comès cap delicte veuen privada la seva llibertat en centres amb pitjors condicions que les penitenciàries.Ens sorprèn i indigna profundament que després de les nombroses crítiques rebudes en els últims mesos, hi segueixi havent agressions amb total impunitat a dins d'aquests petits "Guantànamos espanyols".

Davant els fets exposats, les entitats sota-signants exigim:
  • Que s'investiguin i aclareixin els fets que denuncien David Bakradze i Sergei Breev perquè es conegui si ha existit algun tipus d'agressió i/o maltractament per part dels funcionaris que custodien les persones privades de llibertat en el CIE de Zona Franca.
  • La immmediata posada en llibertat de David Bakradze, no només perquè compleix els requisits d'arrelament social que requereix la Llei d'Estrangeria, sinó també perquè es troba sota la custòdia dels pressumptes agents que l'han agredit, amenaçat i vexat. Volem manifestar, un cop més, que l'acceleració de la seva deportació (prevista per aquest divendres) es deu al fet de deixar sense efecte la denúncia presentada per tortures.
  • Que es prenguin mesures de protecció per a les persones que denuncien o han estat  testimoni de les agressions, ja que estan custodiades per les  mateixes persones que podrien haver comès el maltractament, i això podria afavorir pressions a l'hora d'exercir la seva condició de denunciant i/o testimoni. Entenem que atesa la situació haurien de ser posades automàticament en llibertat per ser testimonis d'uns fets especialment delicats i que en cap cas han de ser deportades.
  • Que cessin les situacions de violència i maltractament a l'interior del CIE de Zona Franca, així com l'acceleració sistemàtica de la deportació dels denunciants i testimonis.


Finalment, manifestem que juntament amb aquestes mesures urgents, l'única decisió política que acabarà amb la situació d'extrema opacitat i d'impunitat i evitarà de forma definitiva que es produeixin més morts, tortures, agressions i amenaces al Centre d'Internament d'Estrangers de Zona Franca i a tots els de l'Estat ha de ser l'anunci del seu tancament definitiu.

Grup de Recerca i Acció sobre Fronteres i Controls
Campanya pel  Tancament dels CIEs de Barcelona
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH)
Coordinadora Catalana per a la Prevenció Denúncia de la Tortura

+ info
@CIErreZFranca #CIE #CIEsNO #CIErreYA

Enllaços amb informació sobre les últimes denúncies i la vaga de fam:

dilluns, 23 d’abril del 2012

Interns del CIE de la Zona Franca se sumen a la vaga de fam d'un company

Extret de: http://www.vilaweb.cat/

David Bakradze pot ser expulsat malgrat la sentència que confirma l’arrelament familiar

Un grup de reclosos al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona es van afegir ahir a la vaga de fam d'un company del centre, David Bakradze, segons que ha informat a VilaWeb la família d'aquest. Amb aquesta acció volen denunciar la violència que sofreixen els interns del centre, que ja ha estat objecte de polèmica manta vegada pel mateix motiu.
David Bakradze és georgià i, si la mobilització promoguda pel capellà de la seva església no ho evita, el dia 27, és a dir, divendres, l’expulsaran al seu país d'origen. El cas és que, a Girona, hi té la dona i dos fills, i un grapat d’amics, feligresos de la parròquia de la Mare de Déu de la Tendresa, disposats a fer què calgui per impedir una expulsió que mutilaria la família. I això malgrat una sentència judicial posterior que anul·la l’expulsió i confirma el seu arrelament familiar a Girona.
La filla de Bakradze, de dotze anys, va intervenir dissabte al CCCB de Barcelona en un acte per a commemorar els vint-i-cinc anys d’Acció dels Cristians contra la Tortura, i la intervenció va causar un profund impacte entre els assistents. En un català perfecte, i amb una gran dignitat, va defensar el seu pare i va demanar que no la'n separessin.
Violència al Centre d'Internament
Els fets vénen de lluny, però la situació es va agreujar fa pocs dies. Quan ja l'havien internat al CIE per tal d'expulsar-lo, David Brakadze va demanar a crits que atenguessin un intern malalt. Tant va cridar que la policia espanyola del CIE va atendre el malalt. Però, immediatament després, segons que diu Brakadze i que corroboren per escrit tretze testimonis, tots interns, un policia el va tancar en una habitació, el va agredir i li va dir que seria ‘el primer a ser expulsat’. Un membre de la parròquia que el va visitar assevera que li va veure un morat a la cara.
Sigui com sigui, l'expulsió s'ha accelerat; serà el primer i, a més, tot sol. Tant que, si la cosa no s'atura, dijous el portaran a Madrid i l'endemà a Geòrgia. La filla, de dotze anys, ho explicava horroritzada, contenint-se les llàgrimes i amb una força impròpia de l'edat, amb frases ben mesurades. Semblava de fet molt més gran que no és: ‘Els avis són morts, allà ja no hi ha res de casa nostra, i Geòrgia és un país ple de problemes; jo visc a Girona i no vull perdre el meu pare...’
La sorpresa i l’estupor de la nena coincideix amb els de la muller, també d’origen georgià, i amb la dels amics que parlen atropelladament del cas, indignats. Són sobretot feligresos de la parròquia gironina de la Mare de Déu de la Tendresa, una parròquia ortodoxa dirigida per un capellà català, el pare Jaume, de nom civil Xavier Hereu, que és també advocat i que està decidit a defensar en David. 
Dissabte, quan el van visitar al polèmic Centre d’Internament, van constatar que estava 'molt més prim i decidit a prosseguir la vaga de fam’. El pare Jaume denuncia, irritat, l’actuació de la policia. És un home que s'ha escarrassat molt a acompanyar en David, ‘com a capellà i com a advocat’, i això que veu el revolta. M’ensenya el paper en què la policia comunica a la delegació del govern el començament de la vaga de fam. Segons el paper, la vaga va començar el dia 16. Ell ho nega. Va ser el dia abans, quan en David encara no sabia res de la data d’expulsió. Segons el capellà, ‘volen fer veure que fa vaga de fam per evitar l’expulsió, i això no és cert; s’hi va posar per denunciar la violència contra seu’.
De delinqüent a pare
David Bakradze va arribar al nostre país el 2006, cercant feina i fugint de la violència del seu país. No ha tingut mai papers. Va treballar fent feines ocasionals, que no va resoldre prou bé, i va cometre robatoris. Els mossos l’identifiquen com un especialista a desmuntar panys i el tenen sistemàticament per sospitós, sempre que hi ha casos d’aquests a l'àrea de Girona.
Ara, el seu maldecap principal és una identificació per la guàrdia urbana, el 2007. El van identificar sense papers en un control rutinari i sense cap acte delictiu. Però és d'aquí, que va venir una ordre d’expulsió del país, signada el 19 d’abril de 2007. En aquell moment la seva família encara residia a Geòrgia.
Llavors no fou expulsat i la família, la dona i una filla, va venir a viure amb ell. Més tard, va néixer a Girona una segona filla.
El 2010 hi ha un robatori a Manresa i el detenen. El 19 de març del mateix any la jutgessa de penal número u de Manresa, Maria Débora Navarro Castell, dicta sentència en què considera provat que Bakradze i un amic seu, de nom Giorgi Kiladze, foren detinguts pels mossos d’esquadra quan provaven de forçar la porta d’un local de l’avinguda de les Bases. En aquella àrea, hi havia hagut, pocs minuts abans, un altre intent de robatori fallit i per això la policia hi patrullava seguit seguit. No hi ha proves que els detinguts tinguessin a veure amb el robatori fallit i, de fet, la jutgessa, després d’escoltar els testimonis, els en va absoldre, però no del delicte pel qual havien estat detinguts.
Per explicar el seu comportament Brakadze va al·legar que consumia drogues i que volia entrar en un portal perquè no es trobava bé –-però no li van trobar cap droga quan ell i el seu company foren detinguts. Quan els mossos els van aturar solament portaven un tornavís --per a desmuntar panys, sembla-- i alguna altra eina que l’atestat judicial no identifica amb claredat.
El veredicte del judici va ser expeditiu. El seu company fou expulsat sense contemplacions, però la jutgessa va decidir que David Bakradze no fos expulsat perquè la muller i les filles residien ací. La sentència condemnava Bakradze a un any de presó, que no hagué de complir perquè no tenia antecedents.
És en aquest moment que la parròquia s’hi involucra de ple. La família recorda que, al principi, ell s'hi resistia: es pensava que era una parròquia catòlica i es va escandalitzar que al pessebre de l’església hi hagués un caganer. Però, de mica en mica, els feligresos i el pare Jaume, el van anar convencent que havia de canviar de vida. Li van fer de coixí social. Com que ara és molt difícil obtenir feina, els papers no els ha pogut aconseguir, ‘però la seua filla és una gironina de cap a peus i nosaltres posem la mà al foc per ell’, diu el el capellà, que el defensa judicialment i que va pactar amb ell que l’ajudaria en canvi de deixar de delinquir.
Però el maig del 2011 el tornaren a detenir, ara a Banyoles, també provant de desmuntar un pany. La parròquia assegura, nogensmenys, que l'home va canviant, que ja no és el mateix, i que la situació familiar té a veure amb el canvi de comportament positiu.
Detenció a la porta de l’hospital
Però, amb els antecedents que té, els mossos sempre pensen en ell quan hi ha robatoris a base de panys desmuntats. I és per això que el 12 de març proppassat el varen detenir.
Aquell dia David va acompanyar la dona a l’Hospital Güell. Al cotxe hi anaven tots dos, amb una criatura de dos anys. Brakadze va esperar la muller dins el cotxe, ‘perquè no hi ha prou pàrquing’, i allà els mossos el van sorprendre. Un grup de policies va saltar sobre el vehicle a punta de pistola i el van detenir. El detingut va cridar que hi havia la criatura de dos anys dins el cotxe, però això no va impedir que l’assalt fos espectacular. 
El petit, de fet, es va trastornar. La germana conta amb els ulls enllagrimats que, quan la criatura va arribar a casa, plorava i deia ‘Dudu! Pots! Bubú!’: dient 'dudu' feia el gest de girar el volant, 'pots' volia dir policia i amb 'bubú' feia el gest de posar-se una pistola al front.
Els mossos el van acusar d’un robatori que el mossèn i alguns feligresos afirmen que és impossible que fes ell, perquè quan va passar era amb ells. I de fet al jutjat el van posar en llibertat sense càrrecs immediatament..., però.
Reapareix l’ordre d’expulsió
Però va reaparèixer l’ordre d’expulsió dictada el 2007, quan el van identificar pel carrer sense documentació. Algú l'havia rescatada a temps per impedir que Brakadze eixís del jutjat, de manera que el van enviar directament al Centre d’Internament d’Estrangers. És a dir que el mateix jutge el va declarar innocent del delicte que li atribuïen, però va dictar ordre d'expulsió sobre la base d'una demanda de fa cinc anys, i sense tenir en consideració els canvis ocorreguts en aquest temps.
Quan algú ingressa al Centre d’Internament d’Estrangers el govern espanyol té vint dies per a enviar-lo al país d’origen, però si, passats aquests dies, no l'ha expulsat, l’han de posar en llibertat. De moment, no ha valgut de res que el seu advocat, el capellà, exhibís la sentència dictada a Manresa el 2010, posterior, per tant, a l’ordre d’expulsió, que desestima d'expulsar-lo. Tampoc no ha servit de res que, durant aquests anys, la situació d'en David hagi canviat del tot: amb casa pròpia a Girona, amb la família vivint amb ell i amb una nena escolaritzada, impossible de distingir de cap altra gironina de la seva edat.
Com que ningú no volgué escoltar aquests arguments, David Brakadze va entrar al Centre d’Internament d’Estrangers de Zona Franca. I allà el van pegar i amenaçar, diu. Els seus familiars i els seus amics encara no se’n saben avenir. Dissabte van venir a Barcelona a denunciar el cas. Se’ls ha escoltats molta gent, també la jerarquia catòlica que els ha promès ajut. Alguns advocats s’han ofert a ajudar la família Bakradze. Però el temps corre ràpid i l’amenaça de la separació del pare és imminent. 
Polèmica amb els Centres d'Internament
La mort d'algun intern en condicions poc clares i les denúncies de maltractaments han fet més fort el clam, darrerament, perquè  aquests centres es tanquin. 'Els CIE són presons plenes de gent que no ha comès cap delicte', deia a VilaWeb fa un quant temps l'advocat José Javier Ordóñez, autor d'un dictamen del Col·legi d'Advocats sobre infraccions contra els drets als centres d'internament d'estrangers.
La setmana passada, a més a més, al Síndic de Greuges, Rafel Ribó, li van prohibir l'entrada al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona, quan es proposava de visitar-lo per les moltes queixes i denúncies rebudes. 'He vingut perquè la llei del Síndic em faculta a fer-ho', va dir Ribó. I tanmateix, li van barrar el pas amb una actuació que ha motivat queixes de tots els partits catalans, tret del PP. La delegada del govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna, ja havia dit a Ribó que no el deixaria entrar. Segons Ribó, li va dir que no calia que hi anés perquè tot estava bé.

dimarts, 10 d’abril del 2012

Solidaritat davant la detenció irregular del Rachid A. de Terrassa

Des de la Campanya pel Tancament dels CIE's de Barcelona i davant la precipitada notícia de la detenció irregular del company Rachid Alí de Terrassa, volem fer difusió del següent Comunicat del Col·lectiu Terrassa Respon que esclareix els fets succeïts el passat diumenge i dilluns, així com denúncia l'actuació policial utilitzant el pretext de la caducitat del permís de residència per justificar la repressió política cap als ciutadans conscients, crítics i organitzats.

El Comunicat es llegirà avui, dimarts 10 d'abril, a les 17h en roda de premsa davant l'Ajuntament de Terrassa.
Català [castellano a continuación]
Manifest anti-repressiu, en defensa dels drets socials, de llibertat de Premsa e Informació i en suport a Rachid Alí

Desde Terrassa Respon volem manifestar:
Terrassa és una ciutat activa en la defensa dels drets socials, com caldria esperar en el context actual. Amb molta tradició en aquesta lluita que no havia conegut mai unes condicions econòmiques i polítiques tan extremes.
La unió de persones i col·lectius pressiona davant fets com els 600 desnonaments diaris de mitjana a l'estat, l'increment de l'atur especialment entre els joves que arriba 50%, les retallades en els serveis socials bàsics que recullen tan la declaració universal dels drets humans com els diferents organismes que vetllen per les persones, com ara la OMS.
Aquesta defensa és legítima i no podem restar indiferents als intents de quartar aquesta llibertat d'expressió, d'informació, de premsa i de reunió.
Terrassa Respon és un col·lectiu que es dedica a difondre l'activitat dels moviments socials i les lluites que intenten fer front a l'empitjorament de les condicions de vida de la majoria de la societat.

Des del Terrassa Respon volem denunciar la detenció de què va ser víctima en Errachid el Younoussi, membre del col·lectiu i persona implicada amb els moviments socials de Terrassa, va ser detingut diumenge 8 d'abril a les 18:45h davant del local del col·lectiu.

Segons ha explicat la defensa, es presentarà una denúncia per detenció il·legal, ateses totes les irregularitats comeses durant la seva detenció i que es reflecteixen en l'atestat policial, ple de calúmnies, falsedats, incoherències e irregularitats tant de forma com de fons, com ara:

● Quan els mossos van anar a detenir-lo no el van anomenar pel seu nom real, sinó pel pseudònim amb què escrivia els seus articles: Rachid Alí, cosa que fa sospitar que no tenien cap ordre de detenció al seu nom i que no han obtingut les seves dades personals fins la presentació de la seva documentació als agents de paisà que han acudit al seu centre de treball, Terrassa respon (http://trsrespon.org/). Aquest és un centre social i cultural, a més de membre de la Cooperativa Integral Catalana. Allà li van preguntat si era el dels articles, i el de les entrevistes i les xerrades de l'Ateneu, i li van demana que els mostrés la seva documentació. En no considerar suficient els papers presentats, Rachid es va oferir a anar amb ells a casa seva a buscar altres documents que acreditessin la seva situació regular.
Els Mossos d'Esquadra l'acusen de resistència i desobediència a l'autoritat, arribant a afirmar que va sortir corrent per fugir dels agents. Tanmateix Rachid pateix malaltia de Crohn, una malaltia degenativa que ha afectat la seva mobilitat, provocant-li coixesa i que a més el fa molt propens a patir fractures òssies. Per això és materialment impossible que sortís corrent i que els agents es veiessin obligats a reduir-lo. A més es pot afirmar que Rachid va patir violència verbal i intimidació per part dels mossos de paisà que el van detenir.