dimarts, 25 de febrer del 2014

#Welcome2BarCIElona - Acció al Mobile World Congress



Inminente vuelo de deportación a Latinoamérica

NOTA DE PRENSA de la
Campaña Estatal por el Cierre de los Centros de Internamiento de Extranjeros


Inminente vuelo de deportación a Latinoamérica

94 inmigrantes encerrados en el CIE de Aluche escriben una queja contra los vuelos de deportación

El martes 25 de febrero un nuevo vuelo de deportación saldrá de Barajas con destino Bogotá (Colombia). El vuelo tendrá otras escalas en Latinoamérica. Al menos, podemos confirmar que una de ellas será Santo Domingo (República Dominicana).

dilluns, 24 de febrer del 2014

Veus contra el feixisme i el racisme



Divendres 7 de març, 19h 
Casal de Joves Palau Alòs C/ Sant Pere Més Baix 55 · 08003 (Urquinaona, L1, L4; Renfe Barcelona Arc de Triomf)
Organitzen: UCFR Ciutat Vella, UCFR Eixample

Aquest acte s’emmarca en els preparatius per a la manifestació “Unim-nos contra el feixisme i el racisme”, dissabte 22 de març a les 17h, Plaça Universitat, Barcelona.


Emigració: el desig de viure amb dignitat


Dins del "Cicle documental Guatemala Conflictes locals, Resistències globals", Tanquem el CIE participarà en la sessió anomenada "Emigració: el desig de viure amb dignitat", després de la projecció del documental "Asalto al sueño".

Aquesta sessió tindrà lloc el 6 de març, a les 19 h, a l'Espai Jove La Fontana, C/Gran de Gràcia, 190-192 – Barcelona; metro La Fontana – Línia 3.

Es pot consultar tota la programació del cicle a:

www.aapguatemala.org
www.facebook.com/solidaridadconguatemala

Organitza: Plataforma de Solidaritat amb Guatemala. AlterNativa - Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala - BasiGESFA- Entrepobles - Edpac-GIDHS - Observatori del Deute en la Globalització - Rets - Setem - ACSUR Las Segovias

Col·laboren: Actoras de Cambio – Guatemala, Calala Fondo Centroamericano de Mujeres, Coordinació pels Drets dels Pobles (CODPI), Grup de Suport al'IRMH - Iniciativa de recuperació de la Memòria Històrica, Observatori DESC, S.O.S Racisme, Tanquem els CIES.

dijous, 20 de febrer del 2014

No al #GenocidioMigratorio. Denuncia del tratamiento mediático de la tragedia de Ceuta

Comunicado de la Campaña estatal por el cierre de los CIE



En referencia a la noticia publicada el pasado día 17 de febrero por el diario El País, del grupo Prisa, alertando que “30.000 inmigrantes aguardan en Marruecos para saltar a Ceuta y Melilla”, las organizaciones y movimientos pro derechos humanos y derechos de las personas migrantes.

Manifestamos nuestro más absoluto rechazo y hacemos un llamamiento a la responsabilidad de los medios como transmisores de información y generadores de opinión pública en los siguientes aspectos: 

El extenso reportaje publicado el pasado lunes en El País está redactado exclusivamente en base a “fuentes oficiales” y supuestos “Informes de Inteligencia” -que no son más que declaraciones de mandos policiales-, sin aportar la debida versión alternativa independiente. En el texto se habla de entrada de inmigrantes como “avalancha” o “tumultos” con “potencial desestabilizador” y de “creación de alarma social”, llegando a describir a Ceuta y Melilla como ciudades “asediadas”.

dimecres, 19 de febrer del 2014

26F: Informa't: CIE Història d'una vergonya


Dintre del cicle de conferències  Informa't 2014, el Moviment  per a la informació ciutadana ha organitzat per al proper 26 de febrer una xerrada amb el tema CIES, Història d'una vergonya, a càrrec de l'Andrés Garcia Berrio, advocat i membre de la comissió jurídica i l'Ainhoa Douhaibi, de la comissió de visites, de tanquem els CIE.
L'acte tindrà lloc a l'Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190). Dimecres, 26 de febrer, a les 19,30 h.

Més informació sobre aquest cicle: informatbcn.com

23F. Papers, treball i dignitat per a tothom.

13 anys després de les tancades de “sense papers” La lluita per la dignitat continua 

Colpint l’opinió pública democràtica, la tragèdia de Ceuta palesa un cop més la inhumanitat d’unes lleis i unes actuacions policials, pretesament “dissuasòries”, que tracen amb sang les fronteres de l’Europa fortalesa. La coincidència de les dates ens porta, però, d’altres fets a la memòria: el gener de 2001, arran de la mort – llavors també! - de sis persones, milers d’immigrants van protagonitzar sengles tancades en esglésies de tot l’Estat espanyol. A Barcelona, després de quinze dies de vaga de fam, les tancades es van estendre des de Santa Maria del Pi fins a més de deu altres parròquies. La protesta va desfermar un enorme moviment de solidaritat entre la ciutadania. A les dues setmanes de començar, una gran manifestació de suport, amb més de 50.000 persones, recorria els carrers de Barcelona. Els mitjans de comunicació se’n feien ressò, propiciant l’obertura de negociacions amb el govern - aleshores en mans d’un PP que disposava, com ara, de majoria absoluta.

dissabte, 15 de febrer del 2014

Ciutats de tots l'estat homenatgen les persones mortes a Ceuta

El passat 12 de febrer es van realitzar de manera simultània, actes d'homenatge de les persones mortes a Ceuta i de denúncia de l'extremada violència amb què van ser repel·lits per la policia espanyola.


Barcelona (Plaça Sant Felip Neri)
¡Mil gràcies a tantes i tan bones reporteres!



Reportatge de Fotomovimiento

Fotogaleria de Groundpress

Fotos d'Yvonne H. i Ton Meda

Reportatge de Demotix

Altres convocatòries:

Algeciras: Pza Alta, 19:00 h
Barcelona: Plaça Sant Felip Neri (20:30h)
Cartagena: Paseo Alfonso XIII frente Instituto Isaac Peral, 19:00 h.
Granada: Subdelegación del gobierno, Gran Vía de Colón, 20:00 h
Huesca: Pza. Navarra, 19:00 h
Lugo: Plaza Maior, 20.30h Málaga: Plaza de la Constitución (19.30)
Marbella: Parque de la Alameda. 19:30h
Madrid: Puerta del Sol, 20:00 h
Puente Genil (Córdoba) Plaza de San José, 20.15h.
Salamanca: Subdeleg. del Gob. (Plza de la Constitución) 20:00h
Vigo: la Farola 20:00h
Villena: Plza Beata Agueda Hernández (Puerta de Almansa) 21:00 h
Zaragoza: Plaza del Pilar (frente a Delegación de Gobierno) 19:00h

dijous, 13 de febrer del 2014

“Escrache” al Prat a la companyia Air Europa per lucrar-se amb els Vols de la Vergonya #BoikotAirEuropa

 

CATALÀ [Más abajo en castellano]

Justament avui, quan aquesta companyia noliejava 2 macrovols destí Dakar i Ceuta via Jerez, els i les activistes han irromput en l'aeroport amb cartells i han desplegat una gran pancarta amb el text "Air Europa es lcura amb les deportacions". Durant l'acció també han informat les persones passatgeres dels vols comercials de la companyia.

Els denominats com Vols de la Vergonya són vols especials de deportació que realitzen algunes companyies en conveni amb l'Estat espanyol. Les persones que hi són deportades, són portades a la força per la policia generant situacions de violència policial, algunes emparades pel protocol de repatriacions que permet portar les persones lligades durant hores amb brides.
Com ja és habitual, aquests vols han vingut precedits de batudes racistes il·legals dirigides, en aquest cas, a població Senegalesa i Marroquina. La setmana passada denunciaven una batuda racista a la plaça Creu Roja d'Oviedo que va acabar amb la detenció d'una persona d'origen senegalès. I dimarts passat, la policia va entrar a l'interior del local de l'Associació de Senegalesos de Terrassa sense cap ordre judicial ni queixa veïnal "a la caça" de persones Senegaleses. L'actuació policial va acabar amb dos detinguts que finalment, i gràcies a la ràpida resposta veïnal, van quedar en llibertat.

El negoci d'Air Europa, part del grup Globalia, s'expandeix a costa de substituir turistes per persones deportades. Actualment  hi ha un conveni en vigor amb l'Estat espanyol per valor de 11.880.000 €  - pagat amb diners públics - per executar macrovols de deportació. Entre els amos de la companyia trobem Juan José Hidalgo i Abel Matutes, exministre d'Aznar.

Amb  l'acció d'avui Tanquem els CIE, juntament amb  altres organitzacions de drets humans, es sumen a les accions de visibilització d'una Campanya de  "escrache" dirigida contra Air Europa per denunciar els Vols de la  Vergonya .


Batuda de la Policia Nacional a local Associació Senegalesos de Terrassa dos dies abans d'un macrovol de la vergonya a Dakar

CATALÀ [Más abajo en castellano]

EL passat 11 de febrer a la nit vuit agents de la Policia Nacional en tres cotxes patrulla es van presentar al local de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos de Terrassa a fer una batuda racista que va acabar amb les detencions de dues persones senegaleses.

Eren les 20h de la nit aproximandament, la policia es va presentar per sorpresa al local anomenat "Fuluker", "Casa Nostra" en wolof, on es duen a terme activitats socioculturals, i que és un espai de convivència intercultural. Sense cap avís prèvi ni queixa veïnal, ni autoritzats per cap ordre judicial van entrar per identificar les persones que es trobaven tranquil·lament en el seu interior. Algunes estaven prenent cafè, altres jugant a les cartes i altres xerrant. Dues de les persones no tenien permís de residència i van ser detingudes: un home i una dona.

L'home, va quedar en llibertat la mateixa nit i li van iniciar un procediment d'expulsió. La dona, no va tenir tanta sort, va passar la nit a comissaria i van arribar a assegurar-li que després de passar avui a disposició judicial, seria traslladada a Madrid per ser deportada amb urgència en un vol a Dakar, programat per a aquest mateix dijous.

Els membres de l'Associació de Senegalesos de Terrassa van començar a mobilitzar-se i van recollir el suport de la comunitat senegalesa de Terrassa, els moviments socials i part del consistori. Així mateix, van convocar una concentració d'urgència coincidint amb la declaració judicial de la detinguda aquest matí. La concentració s'ha convertit en una manifestació improvisada pels carrers de Terrassa contra les batudes racistes. Finalment, la Jutgessa ha denegat la proposta d'internament realitzada per la Policia Nacional i ha deixat en llibertat a la detinguda encara que amb una ordre d'expulsió pendent.

Des de les Associacions i Campanyes signants denunciem amb rotunditat l'entrada de la policia nacional al local de l'Associació de Senegalesos, ja que suposa una vulneració il·legítima del seu dret a la intimitat i del dret de reunió i associació en no tenir cap base legal que justifiqués tal extrem.

dimecres, 12 de febrer del 2014

NOTA PREMSA: Dos vols més de la vergonya al Marroc i Senegal

CATALÀ (en castellano más abajo)

 

La Campanya Estatal pel Tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers vol denunciar que el proper dijous 13 de febrer, el mateix dia que el ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz compareixerà al Congrés pels fets succeïts a Ceuta , el govern espanyol té previst realitzar dos nous vols de deportació d'immigrants. Un d'ells sortirà de Barajas amb destinació Dakar, noliejat per la companyia Air Europa, i s’endurà a desenes d'immigrants de nacionalitat senegalesa que han patit les batudes racistes en aquestes últimes setmanes .
 
Aquests vols a Senegal s'estan produint aproximadament cada dos mesos. Un altre vol s’endurà immigrants marroquins des de Barcelona o Madrid i aterrarà a Jerez de la Frontera. Allà seran conduïts en autobús, sota una àmplia escorta policial , fins a Algesires , i seran conduïts al ferry fins a Ceuta. Allà, a la mateixa frontera en què s'ha produït la repressió salvatge fa uns dies, els policies espanyols lliuraran els deportats a la policia marroquina. Almenys s'ha repetit aquest dispositiu cinc vegades des de principis de desembre fins avui.

La Campanya denúncia aquests vols de deportació als seus responsables polítics, encoratja una campanya de boicot a Air Europa i a totes les empreses del Grup Globalia - que se’n beneficia com adjudicatària d'un contracte per gairebé 12 milions d'euros- i assenyala a més la necessària complicitat dels països d'origen perquè es puguin produir aquestes deportacions.


Campanya Estatal pel Tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers

Concentracions en homenatge als 15 immigrants morts a Ceuta

[CATALÀ, castellano más abajo]

MANIFEST DE LA CONCENTRACIÓ DEL DIMECRES 12 DE FEBRER A LES 20,30H PER LES PERSONES MORTES A CEUTA TRACTANT DE CREUAR LA FRONTERA

El passat 6 de febrer un ampli grup de persones migrants d'origen sudsaharià intentava creuar la frontera hispano-marroquina a Ceuta. L'extremada violència de la intervenció de la Guàrdia Civil, sota les ordres del Delegat del Govern i del Ministeri de l'Interior, es va saldar amb la mort de 15 persones.
Els testimonis que van sobreviure parlen de nombroses il·legalitats: trets de bales de goma i pots de fum contra les persones que encara estaven a l'aigua, violència física desmesurada contra les persones que van aconseguir sortir-ne i expulsions il·legals a la frontera marroquina. Aquestes morts se sumen als milers de persones que han perdut la vida a les fronteres com a conseqüència de polítiques migratòries europees que condemnen les persones migrants a la clandestinitat i al maltractament quotidià per part de les institucions de l'Estat.
Condemnem la brutal actuació del Ministeri de l'Interior, que tracta de criminalitzar sistemàticament les persones migrants per justificar la política extremadament violenta que utilitza.
Ens neguem a acceptar amb resignació aquesta realitat i per això convoquem a la concentració, en el marc de les que es faran arreu de l'Estat Espanyol, en denúncia dels fets ocorreguts, el proper 12 de febrer a les 20:30h a la Plaça Felip Neri de Barcelona. Convoquem en aquesta plaça perquè va ser l'escenari, durant la repressió franquista, de múltiples morts per qüestions polítiques. Nosaltres no hem oblidat que el terrorisme d'Estat es cobra vides, i les fronteres europees estan repletes de morts.


Amb la convocatòria exigim des de moltes places de l'Estat Espanyol:
- Que no hi hagi més morts a les fronteres.
- Que s'investigui de forma independent les morts a Ceuta.
- Que s'obri un procés contra l'operatiu de la Guàrdia Civil responsable d'aquestes morts.
- La dimissió del Ministre de l'Interior, Delegats del Govern i responsables dels dispositius.

Cap persona és il·legal!


Convocatòries:

Algeciras: Pza Alta, 19:00 h
Barcelona: Plaça Sant Felip Neri (20:30h)
Cartagena: Paseo Alfonso XIII frente Instituto Isaac Peral, 19:00 h.
Granada: Subdelegación del gobierno, Gran Vía de Colón, 20:00 h
Huesca: Pza. Navarra, 19:00 h
Lugo: Plaza Maior, 20.30h Málaga: Plaza de la Constitución (19.30)
Marbella: Parque de la Alameda. 19:30h
Madrid: Puerta del Sol, 20:00 h
Puente Genil (Córdoba) Plaza de San José, 20.15h.
Salamanca: Subdeleg. del Gob. (Plza de la Constitución) 20:00h
Vigo: la Farola 20:00h
Villena: Plza Beata Agueda Hernández (Puerta de Almansa) 21:00 h
Zaragoza: Plaza del Pilar (frente a Delegación de Gobierno) 19:00h