dijous, 30 de gener del 2014

Comunicat davant la #VisitaParipé organitzada avui pel Ministeri de l'Interior al CIE de Barcelona

 
La visita d'autoritats organitzada pel Ministeri d'Interior que s'ha realitzat avui, s'emmarca en un context de molta crispació a causa dels fets que han succeït darrerament al CIE de Barcelona:
  • la mort d'Aramis Manukyan el passat 3 de desembre de 2013;
  • les agressions denunciades per alguns interns la nit del 31 de desembre i dies posteriors
  • l'aprovació de la interlocutòria dels Jutjats de control del CIE exigint la necessitat de canviar algunes dinàmiques del règim intern i en les infraestructures del centre.
Recordem que altres càrrecs polítics pertanyents a institucions europees, espayoles i catalanes van sol·licitar fer una visita el dia 10 de gener, i que aquesta va ser denegada perquè “no estava preparada”. Durant aquest "temps de preparació" fins a la visita d'avui, les persones que van denunciar les agressions de la nit del 31 de desembre i els testimonis que les van presenciar ja no es troben al CIE. Han estat posats en llibertat per ordre del jutjat que instrueix la causa, excepte dues persones que van ser expulsades abans que la justícia pogués actuar.
Tanmateix, la polèmica envers aquests centres no és limita al de Barcelona i aquest mes també hem tingut coneixement de fets rellevants respecte a vulneracions de drets patides per interns en el CIE de Madrid:
  • la denúncia del fiscal envers tres policies per agredir a un intern del CIE de Madrid, i
  • la reobertura del cas de la mort de Samba Martine, al desembre de 2011, considerant la possibilitat d'un delicte d'homicidi imprudent per no haver prestat una atenció mèdica adequada.
La Campanya Tanquem els CIE ha denunciat en reiterades ocasions la opacitat i la manca de transparència que impera al CIE de Barcelona i considera que aquestes no se solucionen amb la realització d'una visita oficial guiada que pugui haver mostrat la qüalitat del menjar, la higiene de les instal·lacions o la temperatura a què es renta la roba a la bugaderia.

dimecres, 15 de gener del 2014

Els jutges de control emeten una provisió que obliga a modificar les condicions del CIE. S'ha acabat la impunitat?

[CAT. Más abajo en castellano]


Avui, dia 14 de gener els Jutjats de Control 1 i 17, en funcions de control del CIE, han emès una Provisió en el qual s'imposen una sèrie d'acords que modificaran les condicions del CIE de Barcelona. La resolució dels jutjats sorgeix després de les denúncies presentades per la Campanya Tanquem els CIE a conseqüència de les agressions succeïdes la nit del 31 de desembre i els dies posteriors. 

Aquesta Provisió constata algunes de les condicions que des de fa temps ve denunciant la societat civil i obligarà la Direcció del CIE a realitzar modificacions estructurals i de funcionament. En concret, destaquem els següents acords continguts en la Provisió:

1) La Direcció del CIE i el personal mèdic tindran l'obligació de remetre al jutjat qualsevol part mèdic respecte als interns atesos per traumatismes.
2) Les visites que reben els interns de la seva família, amics, advocats o ONG s'han de fer en una habitació sense mampares, reixes o un altre obstacle que impedeixi el contacte físic.
3) S'estableix un horari de visites per a familiars suplementari a la tarda.
4) La Direcció del CIE no pot limitar arbitràriament el dret de visita a interns del CIE per part de membres de les ONG.
5) És necessària la instal·lació d'un sistema de dutxes que permeti la regulació de la temperatura de l'aigua i que la durada de la dutxa sigui adequada i suficient per tal que la neteja corporal es pugui dur a terme correctament.
6 ) Cada dormitori (cel·la) hauria de comptar amb una tassa de vàter.
7) La Direcció del CIE ha d'informar immediatament al jutge dels incidents rellevants que succeeixin, entre els quals hi ha l'entrada d'una Unitat d'Intervenció Policial (UIP)

D'altra banda, el Jutjat d’Instrucció núm. 9 de Barcelona, que està investigant les agressions denunciades per diversos interns del CIE, ocorregudes els dies 31 de desembre, 1 i 2 de gener, ha ordenat que no es dugui a terme l'expulsió de cap de les persones agredides ni d'un dels testimonis. Així mateix , demà 16 de gener a les 11h del matí, prendrà declaració a 7 d'ells.

Des de la Campanya Tanquem els CIEs celebrem aquest posicionament per part dels Jutjats de Control 1 i 17, així com les mesures d'urgència emeses pel jutjat 9 d'impedir la deportació de les persones agredides i els testimonis. També ens alegrem de la intenció del Col·legi d'Advocats de Barcelona de crear un servei d'Orientació Jurídica especialitzat al CIE. És tasca del poder judicial garantir el compliment de la legalitat necessària per assegurar els drets de les persones internes, malauradament tantes vegades absent en la quotidianitat del CIE.

En aquest sentit, entenem que després d'aquest pas important per part dels òrgans judicials , toca a la classe política posicionar-se, a fi de fer possible el tancament dels CIE i replantejar de manera integral la política migratòria d'acord amb el respecte als drets humans i a la dignitat de les persones.

Des de la societat civil, des de la Campanya Tanquem a els CIE i des d'altres organitzacions que treballen en aquest àmbit, no cessarem de treballar i denunciar cadascun dels DDHH que es vulneren, amb l'objectiu de visibilitzar la impunitat, l'opacitat, i les il·legalitats que es produeixen als CIE. Perquè la política no és exclusiva dels Parlaments ni dels alts càrrecs, perquè els canvis i les victòries es guanyen al carrer, des Tanquem els CIE seguirem lluitant per travessar els murs de les institucions.

Resolució del Jutjat d'Instrucció

Aquesta és la Resolució que ha dictat el Jutjat d’Instrucció núm 1 de Barcelona, després de la visita realitzada al CIE de la Zona Franca, per part d’una Comissió Judicial.


JUZGADO DE INSTRUCCION Nº 1 y 17 DE BARCELONA

Incidente de Extranjería  Nº 1/2014

                    AUTO

En Barcelona, a 15 de enero de 2014.

                    HECHOS

1. Los días 31 de diciembre de 2013 y 1 de enero de 2014 se produjeron unos disturbios en el     CIE de Barcelona, con motivo de los cuales se interpuso una denuncia en el Juzgado de Guardia Barcelona por unos presuntos delitos de lesiones cometidos, según el denunciante, por funcionarios de policía adscritos al CIE.

dissabte, 11 de gener del 2014

11G Manifestació TANQUEM ELS CIES

Foto: @Nitsuga000

Comunicat llegit en la concentració davant del CIE

 

Des de la Campanya Tanquem els CIE reiterem la necessitat de tancar aquests forats negres de l’estat que són els Centres d’Internament d’Estrangers.

#NoOblidem. 11G Mobilització!



Punt de trobada a les 16,30 h a Plaça Espanya: http://bit.ly/JNQ9cL





Vols saber de primera mà les darreres raons per demanar el tancament del CIE?

Aquest article t'ajudarà:

Opacitat i vulneració de drets al CIE de Barcelona

divendres, 10 de gener del 2014

Informe sobre el CIE de Barcelona


Si et faltaven raons per demanar el tancament del CIE en aquest informe en trobaràs moltes:  

Avui #EntremAlCIE



Davant la negativa de la Delegació del Govern aquesta vegada NO HEM VOLGUT CEDIR.
Per això, hem convocat als diputats i organitzacions de DDHH a les portes del CIE per realitzar igualment la visita prevista per aquest matí. Cada càrrec electe ha entrat amb un membre de Tanquem els CIE a visitar un intern en l'horari reservat als familiars.
A la sortida, representants de Tanquem els CIE, SOS Racisme i Migrastudium així com cada una de les diputades i diputats presents han fet declaracions als nombrosos mitjans de premsa presents.

dilluns, 6 de gener del 2014

#IdrissaNoOblidem

Avui fa 2 anys de la mort d’Idrissa Diallo al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona. Des de Tanquem els CIEs seguim recordant-lo i negant-nos a acceptar que la seva va ser una mort inevitable. L’Idrissa tenia 21 anys quan va morir, un llarg periple a les seves espatlles per poder abastar territori europeu des de Guinea Conakry i, com tants joves migrants, l’esperança de cercar un futur millor per a ell i la seva família. El 5 de desembre havia saltat la valla de Melilla i havia estat ràpidament interceptat per la policia, sent enviat al CIE Barcelona per poder efectuar la seva deportació.

Però l’Idrissa mai va sortir-ne. Una presumpta parada cardio-respiratòria no detectada a temps va acabar amb la seva vida aquella nit de Reis. Els seus companys de cel·la van declarar que el jove va estar patint hores i hores, intentant cridar l’atenció dels policies que feien torn aquell dia sense que aquests l’atenguessin degudament. Quan per fi van ser conscients de la gravetat de la situació ja va ser massa tard.

divendres, 3 de gener del 2014

Màxima opacitat al CIE de la Zona Franca. Es denega una visita de Comissió independent de metgesses i advocades

NOTA DE PREMSA [ CAT ]


Després dels esdeveniments produïts en el CIE de Zona Franca de Barcelona durant els últims dies, aquest matí del 3 de gener una Comissió independent de Drets Humans, integrada per metgesses i advocades, s'ha personat en el Centre d'Internament d'Estrangers per comprovar l'estat de les lesions dels interns. Les autoritats del CIE han denegat l'accés a aquesta delegació, evidenciant un cop més l'opacitat de la institució. 

Aquest matí, una Comissió de Drets Humans de la Campanya Tanquem els CIE s'ha traslladat al jutjat per continuar informant dels darrers esdeveniments que s'han produït al CIE i sol·licitar de manera urgent que es brindés assistència mèdica a alguns interns que havien denunciat haver estat agredits durant els dies 31 de desembre i 1 de gener, però no van ser atesos pels serveis mèdics. Davant la impossibilitat de parlar amb els jutges per no trobar-se al Jutjat, la comissió, integrada per metgesses i advocades, s'ha dirigit al CIE de Zona Franca.

Diversos interns denuncien agressions d’unitats d’antiavalots de la Policia Nacional al CIE de la Zona Franca

Nota de premsa [cat]

Els darrers esdeveniments al CIE de la Zona Franca confirmen, una vegada més, les reiterades denúncies de les organitzacions de drets humans. Només un mes després que un ciutadà armeni se suïcidés sense motiu aparent a la cel·la de càstig del centre, nous i greus successos se sumen als anteriors.

La tarda del 31 de desembre de 2013, coincidint amb una protesta de la societat civil en denúncia de les condicions d’internament al centre, una persona tancada al Centre d’Internament d’Estrangers va efectuar una trucada demanant auxili a un membre de la Campanya Tanquem els CIE. La persona literalment va expressar amb por i angoixa: “Aquí estan pegant persones, se n’han endut a tres, els mataran a cops. Truca a algú per a que vingui, que vingui algú que els mataran!”.

dimecres, 1 de gener del 2014

31 Desembre. Concentració davant del CIE

El 31 de desembre, la 17a Marxa solidària amb les persones preses es va apropar al CIE de Zona Franca, davant del qual unes 150 persones hi van estar concentrades reclamant el tancament dels CIE i la derogació de la Llei d'estrangeria.
Foto: Quico Sabater